In de vrije sector verhuren? Dit kunt u doen om boven de liberalisatiegrens te komen

In de vrije sector verhuren? Dit kunt u doen om boven de liberalisatiegrens te komen

Op 1 januari 2024 is de nieuwe liberalisatiegrens in werking getreden. Dit houdt in dat een woning vanaf dat moment 148 punten nodig heeft om in de vrije sector verhuurd te mogen worden. Lees in onderstaande blog hoe u ervoor kunt zorgen om zoveel mogelijk punten te scoren.
16/01/2024

Wat is de liberalisatiegrens?

Ieder jaar wordt een wettelijke liberalisatiegrens vastgelegd. De hoogte van deze liberalisatiegrens is van cruciaal belang binnen de Nederlandse verhuurmarkt, waar het bepaalt of een woning als geliberaliseerd wordt beschouwd of onder de sociale sector valt. Woningen die, volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), boven deze grens uitkomen, worden als geliberaliseerd beschouwd. Deze classificatie biedt verhuurders aanzienlijk meer flexibiliteit bij het opstellen van huurcontractvoorwaarden en het bepalen van de huurprijs. Hierdoor worden in de geliberaliseerde sector doorgaans hogere huurprijzen gehanteerd dan in het sociale huursegment. Om die reden zorgt een vrije sector woning over het algemeen voor een hoger rendement voor de verhuurder.

Zoveel punten heeft u nodig voor de vrije sector

In het jaar 2023 lag de wettelijk vastgestelde liberalisatiegrens op 136 punten, wat in het Woningwaarderingsstelsel overeenkomt met een maximale huurprijs van €808,06. Het Woningwaarderingsstelsel hanteert verschillende criteria om de maximale huurprijs te bepalen. Denk hierbij onder andere aan de oppervlakte van de woonruimte, woonvorm, isolatie, energielabel, verwarming, keuken, sanitair, woonomgeving en de WOZ-waarde van de woning.

Op 1 januari 2024 is de liberalisatiegrens gestegen van 136 naar 148 punten. Dit staat gelijk aan een stijging in huurprijs van €808,06 naar €879,66. Dit houdt in dat woningen die voorheen als geliberaliseerd werden beschouwd met 136 punten, in het komende jaar maar liefst 148 punten nodig zullen hebben om te mogen verhuren in de vrije sector. Mocht u door deze verandering punten tekort komen? Lees dan verder om te zien hoe u extra punten kunt scoren.

Extra punten scoren

Om aan extra punten te komen in het Woningwaarderingsstelsel, kunt u op meerdere vlakken uw woning optimaliseren. Het is hierbij van belang dat u inzicht heeft in hoe het systeem in elkaar zit en waar voor uw woning winst te behalen is. Zo wegen bepaalde onderdelen zwaarder dan anderen in het Woningwaarderingsstelsel. De meeste punten worden gegeven voor energiezuinige maatregelen en dus kan het interessant zijn om te optimaliseren op dit vlak. Hieronder hebben wij een aantal interessante punten opgeschreven die ervoor kunnen zorgen dat uw woning extra punten scoort in het Woningwaarderingsstelsel:

1.     Energielabel en duurzaamheid

Zoals eerder benoemd wegen deze onderwerpen zwaar in het Woningwaarderingsstelsel en dus worden er veel punten uitgedeeld wanneer uw woning energiezuinig is. Om die reden is het interessant om te bekijken of u uw woning kunt optimaliseren door energiezuinige maatregelen te nemen. Investeren in isolatie kan erg interessant zijn. Denk hierbij aan isolatie van muren, dak, vloer en ramen (dubbel glas). Dit kan aanzienlijke punten opleveren. Het is wel belangrijk te realiseren dat, indien de woning zich in een appartementencomplex bevindt met een actieve VVE, u als eigenaar goed moet onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming. Het isoleren van het dak of het plaatsen van zonnepanelen en/of dubbelglas zal bijvoorbeeld via de VVE moeten verlopen. Vervolgens zal een meerderheid van de bewoners akkoord moeten geven op de verduurzaming indien er voldoende liquide middelen in de pot zitten. Een aantal stappen die u als eigenaar sowieso kunt overwegen om de woning te verduurzamen:

  • Plaatsen van een hoogrendementsketel of een warmtepomp.
  • Plaatsen van slimme thermostaten.
  • Traditionele gloeilampen vervangen door energiezuinige ledverlichting.
  • Oude en energieverslindende apparaten zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines vervangen door energiezuinige modellen met een hoog energielabel.
  • Installeer waterbesparende voorzieningen, zoals kranen, douchekoppen en toiletten.

In de vrije sector verhuren Dit kunt u doen om boven de liberalisatiegrens te komen 2

2.     Woonoppervlakte

Hoe groter het woonoppervlakte, hoe meer punten uw woning scoort. Bekijk of het mogelijk is om slimme, multifunctionele ruimtes te creëren die het woonoppervlakte kunnen vergroten. Ook kan het investeren in een uitbouw interessant zijn.

3.     Woningtype en woonvorm

Het type woning en de woonvorm hebben invloed op het aantal punten. Zo kan het bijvoorbeeld extra punten opleveren om, indien mogelijk, een zelfstandige studio te creëren.

4.     Keuken en sanitair

Er zijn extra punten te scoren door goed te kijken naar de keuken en het sanitair van de woning. Bij een investering in een moderne en goed uitgeruste keuken en badkamer, kan dit al snel voor extra punten zorgen. Het is hierbij belangrijk dat er wordt gekozen voor kwalitatieve apparaten en sanitair. Vooral energiezuinige apparaten scoren goed, dus let op het energielabel!

5.     Woonomgeving

Verbeter de woonomgeving door bijvoorbeeld de buitenruimte aan te pakken, zoals een tuin of balkon. Dit zorgt voor extra punten en hoeft niet altijd kosten- en arbeidsintensief te zijn.

6.     Aantal kamers

Het creëren van extra kamers zal in veel gevallen niet gemakkelijk zijn. Toch weegt het aantal kamers zwaar mee voor punten die te behalen zijn in het Woningwaarderingsstelsel. Overweeg het creëren van extra kamers, bijvoorbeeld door middel van een tussenwand.

7.     Veiligheid

Investeer in veiligheidsmaatregelen. Om extra punten te scoren kan er geïnvesteerd worden in maatregelen als goede sloten, rookmelders en inbraakpreventie.

8.     Voorzieningen in de woning

Last but not least; overweeg het toevoegen van extra voorzieningen. Zorgen dat er extra voorzieningen zoals een wasmachine, droger, of vaatwasser aanwezig zijn in de woning, zorgt voor extra punten in het Woningwaarderingsstelsel. Natuurlijk is het ook in dit geval handig om te letten op het energielabel van de voorzieningen. Zo kunt u met één investering op meerdere vlakken extra punten scoren.

Een metamorfose aan de  s Gravendijkwal

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij Riva Rentals gaan we graag verder dan het verhuren van uw woning. Wij adviseren u dan ook graag op het gebied het optimaliseren van uw vastgoedportefeuille. Onze vastgoedspecialisten kunnen u adviseren om uw woning te optimaliseren, een verandering in uw strategie aan te brengen, of zelfs om uw investeringen in buitenlands vastgoed te doen.

Een goed onderhouden vastgoedportefeuille is van groot belang. In de toekomst komt er vanuit de overheid steeds meer focus te liggen de woning te verduurzamen. Een hoog energielabel levert meer punten op en een laag energielabel kan in de toekomst zelfs zorgen voor puntenaftrek in het WWS. Soms kunnen eenvoudige aanpassingen ervoor zorgen dat uw woning meer punten krijgt, waardoor deze overgaat naar de vrije sector of simpelweg een hogere marktwaarde krijgt, wat meer rendement oplevert. In sommige gevallen kan een volledige renovatie nodig zijn om de woning courant te houden voor in de toekomst. Het transformeren van een oudere woning om vervolgens de verkopen kan ook een strategie zijn. Ook hierbij kunnen wij u deskundig begeleiden.

Contact

Heeft u nog vragen over de verhoging van de liberalisatiegrens of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam