Maximaliseer uw huurinkomsten in de vrije sector: steeds meer verhuurders upgraden hun energielabel voor meer punten

Maximaliseer uw huurinkomsten in de vrije sector: steeds meer verhuurders upgraden hun energielabel voor meer punten

Om te mogen verhuren in de vrije sector, moet u in Nederland voldoen aan een vastgesteld aantal punten binnen het woningwaarderingsstelsel. De liberalisatiegrens zal komend jaar mogelijk worden verhoogd en dus zijn verhuurders op zoek naar manieren om aan het gewenste aantal punten te komen. Het energielabel van de woning weegt zwaar in de puntentelling en dus kan het interessant zijn om hier aandacht aan te besteden. Lees in onderstaande blog hoe het upgraden van uw energielabel kan zorgen voor meer punten.
03/11/2023

Puntensysteem

In Nederland wordt gewerkt met een puntensysteem voor woningverhuur, ook bekend als het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit systeem wordt gebruikt om de maximale huurprijs van een huurwoning te bepalen. Het systeem houdt rekening met verschillende aspecten van een woning zoals oppervlakte, locatie en het energielabel. Wanneer uw woning in punten boven de liberalisatiegrens van 149 punten scoort, betekent dit dat er verhuurd mag worden in de vrije sector. In de vrije sector heeft u als verhuurder meer vrijheid om de huurprijs en huurvoorwaarden te bepalen. Dit resulteert doorgaans in hogere huurprijzen dan in het sociale huursegment.

De verwachtingen zijn dat de liberalisatiegrens in 2024 op 187 punten komt te staan. Dit kan voor een verhuurder betekenen dat een woning die op dit moment in de vrije sector wordt verhuurd, volgend jaar niet meer in deze sector verhuurd mag worden. Een interessante mogelijkheid is het upgraden van het energielabel van de woning. Het energielabel weegt namelijk zwaar in de punten in het huidige systeem en is dus zeker het heroverwegen waard.

Zelf het energielabel opvragen

Een van de manieren om het aantal benodigde punten te halen in het Nederlandse puntensys

teem, is het upgraden van het energielabel van de woning. Hierover later meer. Eerst zullen wij u stapsgewijs uitleggen hoe u het energielabel van uw woning kunt aanvragen, mocht u deze niet bij de hand hebben.

  1. Ga naar energielabel.nl.
  2. Klik op de optie "Energielabel controleren" of "Zoek mijn energielabel."
  3. Vul de gevraagde gegevens in. Dit omvat onder andere het adres van de woning en enkele details over de woning. Denk hierbij aan het bouwjaar, het soort woning, het type verwarmingssysteem en de aanwezige isolatie.
  4. Het systeem zal de ingevoerde gegevens verifiëren en proberen het energielabel automatisch uit de database te genereren op basis van beschikbare openbare gegevens. Wanneer het systeem voldoende informatie heeft, wordt het energielabel direct weergegeven. U kunt het energielabel vervolgens downloaden en, indien gewenst, printen.

Het kan voorkomen dat het energielabel niet gegenereerd kan worden uit de database. In dit geval zult u zelf een gecertificeerde energieadviseur in moeten schakelen om een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC), oftewel energielabel, op te stellen. Het inschakelen van een gecertificeerde energieadviseur is verplicht sinds 2021.

Houd er rekening mee dat het energielabel enkele jaren geldig is voordat het vernieuwd kan worden. Het is belangrijk om te zorgen voor een actueel energielabel om aan de wettelijke eisen te voldoen. Daarnaast is het van belang om te weten dat het opvragen van een energielabel tegenwoordig ook mogelijk is voor huurders. Sterker nog, als verhuurder dient u uw energielabel mee te sturen met het huurcontract. Indien dit niet wordt gedaan zullen de punten van dit energielabel niet worden meegenomen in de puntentelling. Zorg er dus voor dat dit in orde is wanneer u van plan bent uw woning te gaan verhuren.

Zelf het energielabel opvragen

 

Het energielabel upgraden

Zodra u als verhuurder het energielabel van uw woning in handen heeft, kunt u berekenen hoeveel punten u voor uw woning krijgt. Het kan zijn dat u nu onder de liberalisatiegrens zit of dat u hier in 2024 onder zal komen te zitten. Voor veel woningen en verhuurders is het gewenst om in de vrije sector te verhuren. Zoals u inmiddels weet, weegt het energielabel van een verhuurwoning zwaar in het puntensysteem en dus zullen wij nu aandacht besteden aan hoe u het energielabel kunt upgraden. Het kan zijn dat u niet zelf in staat bent om onderstaande punten te verwezenlijken. Dit zal vooral het geval zijn voor woningen die zich bevinden in een appartementencomplex. Bespreek in dit geval onderstaande punten met de VvE.

Verbeteren van isolatie

Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het energielabel is de isolatie in de woning. U kunt als verhuurder overwegen om de dak-, muur- en vloerisolatie te verbeteren. Het toevoegen van isolatiemateriaal kan namelijk helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verhogen.

Vervangen van enkel glas

Wanneer de woning nog enkel glas heeft, kan het upgraden naar dubbel glas of zelfs driedubbel glas helpen om warmteverlies via de ramen te verminderen. Dit heeft een positieve invloed op het energielabel.

Installeren van hoogrendementsverwarmingssysteem

Een warmtepomp of HR-ketel wordt gezien als een hoogrendementsverwarmingssysteem. Het installeren van deze systemen zorgt voor meer efficiëntie in het gebruik van energie en kunnen dus de energiekosten verlagen.

Inzetten van hernieuwbare energiebronnen

De installatie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of zonneboilers, kan niet alleen de energie-efficiëntie van de woning verbeteren, maar ook bijdragen aan duurzaamheid. Deze investeringen kunnen dus interessant zijn wanneer u doelt op een beter energielabel.

Installeren van energiezuinige verlichting

Vervang oude, energieverslindende verlichting door energiezuinige LED-verlichting. Dit helpt niet alleen om de energie-efficiëntie te verhogen, maar vermindert ook het energieverbruik.

Zorgen voor goed ventilatiesysteem

Zorg voor een goed ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit in de woning verbetert. Een goede ventilatie kan de energie-efficiëntie bevorderen.

Opstellen van Energieprestatiecertificaat (EPC)

Schakel een gecertificeerde energieadviseur in om een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) op te stellen. Een EPC houdt rekening met de bovengenoemde maatregelen en kan leiden tot een beter energielabel.

Welke rol kan Riva Rentals spelen in dit proces?

Indien u in het bezit bent van een recent en correct energielabel, kunnen wij met u meekijken of er in uw specifieke geval mogelijkheden bestaan voor het verbeteren van uw energielabel. In sommige gevallen kan dit met vrij eenvoudige ingrepen en in sommige gevallen is een grotere renovatie nodig. Een grote renovatie moet allereerst financieel mogelijk zijn en vervolgens moet bepaald worden of deze investering op korte termijn wordt terugverdiend in de vorm van huurpenningen of op een later moment bij een eventuele verkoop. Feit blijft wel dat de verduurzaming van uw woning in de toekomst, zeker met het oog op klimaatverandering, een belangrijk onderwerp van gesprek blijft. Het verduurzamen van de woning is om verschillende redenen dan ook zeker het overwegen waard.

Wij, als vastgoedspecialist, kunnen u helpen bij het vinden van een goede energieadviseur. Vervolgens kunnen we met u meedenken en bepalen of het loont uw energielabel te verhogen voor een beter rendement of een courantere woning.

Contact

Heeft u nog vragen over het puntensysteem, het upgraden van uw energielabel, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam