Wacht niet met het optimaliseren van uw vastgoedportefeuille!

Wacht niet met het optimaliseren van uw vastgoedportefeuille!

Heeft u een investeringsobject of beschikt u over een vastgoedportefeuille? Wacht dan niet met optimaliseren. De huidige vastgoedmarkt is complexer en dynamischer dan ooit. Regels komen en gaan en dit vraagt om de juiste aanpassingen binnen uw vastgoedportefeuille. Lees verder in deze blog om meer te lezen over de mogelijkheden.
11/08/2023

Waarom optimaliseren?

Door de samenkomt van diverse Nederlandse maatregelen, waaronder regulering van de middenhuur, renteverhoging en aanpassingen in het belastingstelsel van box 3, merken wij dat er een hoop vragen zijn vanuit investeerders in vastgoed. De keuze tussen behouden, renoveren, aankopen, verkopen, (her)financieren van beleggingsobjecten is volledig afhankelijk van de individuele omstandigheden en de specifieke objecten in kwestie. Het optimaliseren van de vastgoedportefeuille is een strategische benadering die in de huidige en dynamische vastgoedmarkt steeds belangrijker wordt. Het maakt in dit geval dus niet uit wat voor soort investeerder u bent. Of u nu een particuliere vastgoedinvesteerder of institutionele belegger bent, het zorgvuldig beheren en verbeteren van de vastgoedportefeuille kan aanzienlijke voordelen opleveren. Zoals met alle aspecten in het leven is het goed om altijd bij te sturen waar nodig.

Aangezien we des te meer ook leven in een tijd die op veel vlakken dynamisch en onvoorspelbaar is, is het noodzakelijk om te zorgen dat u up-to-date blijft, dus ook met uw vastgoedportefeuille om uw directe/indirecte rendement te blijven optimaliseren.

Hoe kunt u uw vastgoedportefeuille optimaliseren?

Om te beginnen is het altijd lonend om op de hoogte te blijven van vastgoedmarktontwikkelingen en economische trends. Dit helpt u als investeerder om kansen te identificeren, te anticiperen op veranderingen en dus uw portefeuille aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Riva Rentals is al meer dan een decennium vastgoedpartner voor kleine en grote beleggers in de regio Rotterdam en in Spanje. Wij zijn niet alleen een verhuurmakelaar, maar kopen beleggingsobjecten aan voor klanten, verkopen deze indien nodig of renoveren deze voor een optimaal rendement. Wij zijn van alle markten thuis. Door onze uitgebreide kennis en ervaring kunnen wij u als geen ander adviseren over uw vastgoedportefeuille en begeleiden bij het optimaliseren, toekomt bestendig maken en herinrichten van uw portefeuille. Hieronder zullen wij kort uiteenzetten hoe dit in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er voor u zijn.

1.     Portfolioanalyse

Wij beginnen met een grondige analyse van de huidige portefeuille. Zo beoordelen we de prestaties van elk vastgoedobject op basis van factoren zoals rendement, huurinkomsten, kosten en leegstand. We identificeren welke eigenschappen bijdragen aan het rendement en welke mogelijk achterblijven.

2.     Financiering

Een zeer essentieel punt bij het analyseren en optimaliseren van uw vastgoedportefeuille is de financiering. Belangrijke vragen hierin zijn, heeft u gefinancierd en tegen welke voorwaarden. Welke rente heeft u nu en hoe lang is de rentevast periode. De vorm van financiering is zeer bepalend voor het huidige en toekomstige rendement. Om deze reden is het analyseren van de vastgoedportefeuille altijd maatwerk en bestaat er geen algemene oplossing, zoals het simpelweg aanhouden of verkopen.  

3.     Diversificatie

Een mogelijkheid is om de portefeuille te diversifiëren in verschillende soorten vastgoed. Dit vermindert het risico dat een enkele marktverandering de gehele portefeuille negatief beïnvloedt. Wij zijn vooral gespecialiseerd in residentieel vastgoed, maar kijken wel graag buiten de landgrenzen voor het verbeteren van het rendement.

4.     Verhuren in de vrije sector

Aangezien wij in Nederland werken met een puntensysteem dat bepaalt of een huurwoning in de vrije sector valt of niet, is het belangrijk om te zorgen dat u aan het juiste aantal punten komt. Niet voor ieder verhuurobject zal het nodig zijn om in de vrije sector te verhuren, dit is volledig afhankelijk van de woning en de kosten die hieraan verbonden zijn. Wel is de kans groot dat er het rendement groter is wanneer een object in de vrije sector wordt verhuurd, aangezien de verhuurprijzen hier aanzienlijk hoger liggen. Om aan meer punten te komen kan de woning verduurzaamd worden, waardoor deze alsnog in de vrije sector terecht komt en een prima lange termijn belegging is geworden. Wij kunnen hierin adviseren en tevens de volledige verbouwing uitvoeren en begeleiden of kleinere ingrepen uitvoeren. Lees hier meer over in deze blog.

5.     Rendementsverbetering

Wij zoeken uit welke objecten lager rendement opleveren en maken een plan voor rendementsverbetering. Dit zal in veel gevallen gepaard gaan met waarde toevoeging aan het investeringsobject. Dit kan worden bereikt door onder andere renovaties of herontwikkelingsprojecten. Het verhogen van de waarde van het vastgoed kan resulteren in hogere huurprijzen en verkoopwaarden. Daarnaast kan rendementsverbetering ook worden gerealiseerd door het optimaliseren van huurprijzen en het minimaliseren van leegstand.

6.     Risicobeheer

Wij analyseren de risico’s die verbonden zijn aan uw huidige portefeuille en neem maatregelen om deze te verminderen. Zo kunt u overwegen woningen die niet in de vrije sector vallen tijdelijk te verhuren, zodat u als investeerder de mogelijkheid behoudt het object in de toekomst te verkopen. Anderzijds kunt u er ook voor kiezen om woningen die nu in de vrije sector worden verhuurd tegen een goede huurprijs langer te verhuren. Hierdoor heeft u minder kans op leegstand. Ook is het van belang om te zorgen dat u genoeg achter de hand heeft om onvoorziene gebeurtenissen op te kunnen vangen.

7.     Exit-strategie

Het is belangrijk om rekening te houden met een exit-strategie voor ieder vastgoedobject binnen uw portefeuille. Indien een woning niet voldoende rendeert of toekomstbestendig is, is het belangrijk de woning altijd te kunnen verkopen. Timing en begeleiding is erg belangrijk. Wij werken met specialisten die dit type objecten zeer goed weet te verkopen. Het doel van deze verkoop kan zowel winst zijn als herinvesteren.

8.     Locatie

Wij kijk kritisch naar de locatie van uw vastgoedobjecten. Wij adviseren te investeren in gebieden met bijvoorbeeld groeipotentieel, weinig regulering, goede bereikbaarheid en genoeg voorzieningen. Daarnaast kunt u er zelfs voor kiezen om met uw vastgoedportefeuille landsgrenzen over te gaan. Denk hierbij aan investeren in vastgoed in Spanje. Hier leggen wij u graag meer over uit, dus lees vooral verder.

Riva Vastgoed Marbella Libella Estepona

Investeren in het buitenland

Recentelijk is het investeren in Nederlands vastgoed een grotere uitdaging geworden dan vroeger. Gelukkig komen er bij elk obstakel ook nieuwe kansen naar voren. Een mogelijke oplossing die zich voordoet, is investeren in buitenlands vastgoed. Om die reden hebben wij, inmiddels al een jaar geleden, de keuze gemaakt om een kantoor te openen in Spanje. Onder de naam Riva Vastgoed Marbella staan wij voor het compleet wegwijs maken van de woningzoeker en investeerder in en rondom Marbella aan de Costa del Sol. Wij hebben hier al voor meerdere Nederlandse investeerders vastgoed mogen aankopen en advies mogen geven. Naast het verspreiden van risico’s, heeft investeren in Spanje een hoop andere voordelen. Denk hierbij aan voordelen op het gebied van vastgoedprijzen, rendement, belastingen en voordelen met oog op de toekomst. Hierover kunnen wij u alles vertellen in deze blog op onze Riva Vastgoed Marbella website.

Wat kan Riva Rentals hierin voor u betekenen?

Riva is uw partner wanneer het gaat om vastgoedbeleggingen in de regio Rotterdam en aan de Costa el Sol in Spanje. Al meer dan 10 jaar helpen wij beleggers met het aankopen, verkopen en renoveren van vastgoed. Daarnaast worden investeerders volledig ontzorgt doordat wij zorg dragen voor verhuur, meubilering en het technische en financiële beheer. Met onze brede expertise kunnen wij u als geen ander adviseren en begeleiden bij het beheren en toekomstproof maken van uw vastgoedportefeuille. Wij bieden alle services onder 1 dak en willen we voor u dé vastgoedadviseur zijn. Om die reden helpen onze Nederlands sprekende specialisten u graag met al uw vragen.

Contact

Heeft u nog vragen over het optimaliseren van uw vastgoedportefeuille, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam