Een positieve blik op de stijgende huurprijzen

Een positieve blik op de stijgende huurprijzen

Het laatste kwartaal van 2023 heeft een opvallende trend laten zien: een indrukwekkende stijging van 8,5 procent in de gemiddelde huurprijzen voor woningen in de vrije sector. Deze toename brengt de nationale vierkantemeterprijs voor het eerst boven de 18 euro. Wat kunnen we verwachten van deze ontwikkeling en hoe zal het de huurmarkt beïnvloeden in 2024?
30/01/2024

Fluctuerende huurprijzen in 2023

Het jaar 2023 heeft zich gekenmerkt als een bewogen periode voor de vastgoedwereld, met een hoop ontwikkelingen die de sector hebben gevormd en uitgedaagd. Gedurende dit jaar heeft Riva Rentals u als vastgoedpartner op de hoogte gehouden van de belangrijkste veranderingen en verwachtingen binnen de verhuurmarkt. Ondanks dat de vastgoedwereld in 2023 geconfronteerd werd met diverse uitdagingen, heeft deze ook kansen gecreëerd voor innovatie en groei. Onze sector blijft zich zowel binnen als buiten Rotterdam evolueren en aanpassen aan de steeds veranderende behoeften van de samenleving, waardoor het een van de meest dynamische markten is en blijft.

Het laatste kwartaal van 2023 bracht namelijk een opmerkelijke stijging in de gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector met zich mee: een toename van maar liefst 8,5 procent op jaarbasis. Hierdoor heeft de landelijke vierkantemeterprijs voor het eerst de grens van 18 euro overschreden. Deze stijging is misschien niet zo opmerkelijk gezien de context. Sinds de aankondiging van de mogelijke verhoging van de liberalisatiegrens zijn woningeigenaren woningen die mogelijk in de gereguleerde sector gaan vallen aan het uitponden. In combinatie met de hoge overdrachtsbelasting voor beleggers zorgt dit ervoor dat beleggers minder geneigd zijn nieuwe objecten te kopen voor de verhuur. Al met al zorgt dit voor een vermindering van het huuraanbod met als gevolg dat de prijzen van de overgebleven huurwoningen stijgen. Deze ontwikkeling belooft veel goeds voor het komende jaar, waarbij verhuurders kunnen profiteren van gunstige marktomstandigheden.

Riva Rentals blog v3

Waarom is deze huurprijsstijging voor u als eigenaar goed nieuws?

In de voortdurende veranderende vastgoedmarkt roept de stijging van huurprijzen ongetwijfeld gemengde gevoelens op. Terwijl huurders mogelijk last krijgen van de financiële gevolgen, is er een andere kant van de medaille: verhuurders die de vruchten plukken van deze opwaartse trend. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

1.      Hoger rendement

Een stijging van de huurprijzen betekent direct meer rendement voor uw investering. Uw vastgoedportefeuille wordt waardevoller, wat een positieve impact heeft op uw financiële situatie.

2.      Verhoging van de marktwaarde van uw vastgoed

Een hogere huurprijs heeft niet alleen invloed op uw huidige rendement, maar verhoogt ook de marktwaarde van uw eigendommen. Dit kan gunstig zijn als u overweegt om te verkopen of uw portefeuille in de toekomst uit te breiden.

3.      Aantrekken van hoogwaardige huurders

Naarmate de huurprijzen stijgen, hebben verhuurders een betere positie om te investeren in het onderhoud en de verbetering van hun eigendommen. Dit verhoogt de vraag naar hoogwaardige huurwoningen en dus heeft u als verhuurder de positie om hoogwaardige huurders aan te trekken.

4.      Stabiliteit en zekerheid

Hogere huurprijzen dragen bij aan de financiële stabiliteit en zekerheid van de verhuurder. Dit kan zorgen voor een financiële buffer die u in staat stelt economische onzekerheden te doorstaan en kwalitatieve huisvesting te blijven bieden.

5.      Economische groei

Een stijging van huurprijzen weerspiegelt vaak een groeiende economie en dus een toenemende vraag naar woonruimte. Dit is een positieve indicator voor de algehele stabiliteit en aantrekkelijkheid van de vastgoedmarkt.

Wat kan dit voor u als verhuurder betekenen?

Wanneer wij bovenstaande positieve punten samenvatten, biedt de opwaartse trend in huurprijzen u als verhuurder de kans om meer rendement te behalen op uw investering. De marktwaarde van uw eigendommen stijgt, en met de toenemende vraag naar huurwoningen in de vrije sector, liggen er mogelijkheden voor hoogwaardige huurders. In een markt van vraag en aanbod zijn er altijd kansen. Wij zien dan ook komend jaar genoeg kansen in de Rotterdamse en algehele verhuurmarkt. Onze specialisten staan altijd klaar om u te begeleiden en strategieën te bespreken, die kunnen bijdragen aan het optimaliseren van uw rendement in onze dynamische markt.

Contact

Heeft u nog vragen over de verwachte verhuurtrends, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam