Huurverhoging in de vrije sector in 2022 maximaal 3,3%

Riva verhuurt namens eigenaren en beleggers

In de vrije huursector gelden in 2022 regels voor de huurverhoging. Verhuurders mogen in de vrije sector de huur vanaf 1 januari 2022 maximaal met 3,3% verhogen.
08/12/2021

Hoeveel mag huurverhoging zijn?

Riva adviseert vele woningeigenaren en investeerders over het verhuur van hun woning in Rotterdam. Elk jaar mag een huurverhoging worden doorgevoerd. Maar in 2022 is het wel enigszins gereguleerd. 

Huurverhogingsafspraak in vrije sector

In de vrije sector staat meestal in het huurcontract met hoeveel de huur jaarlijks stijgt:

  • is het afgesproken percentage in het huurcontract lager dan of gelijk aan 3,3%? Dan is dat de huurverhoging die de verhuurder door mag berekenen;
  • is het afgesproken percentage hoger dan 3,3%? In dit geval geldt voor kalenderjaar 2022 het maximum percentage van 3,3%. De verhuurder mag dan het afgesproken hogere percentage niet doorberekenen aan de huurder.
     

Regels voor huurverhoging

In de wet staat dat voor drie jaar de huren in de vrije sector jaarlijks mogen worden verhoogd met een maximum van inflatie + 1% (2022: 2,3% inflatie + 1%). Dit geldt voor 1 mei 2021 tot 1 mei 2024. Het inflatiepercentage wordt jaarlijks berekend met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

heeft u als verhuurder echter uw woning verbeterd? Dan mag de huurverhoging wel hoger zijn dan het maximum. Huurverhogingen door woningverbetering staan los van de jaarlijkse huurverhoging

Haal meer uit uw vastgoed
met de no┬║1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren