Goede verhuurders in Rotterdam

Riva volgt de gemeentelijke maatregelen

De gemeente Rotterdam gaat zich meer profileren als marktmeester op de particuliere huurwoningmarkt. Helaas voelt de stad zich genoodzaakt in te grijpen om misstanden te voorkomen en de voorraad betaalbare particuliere woningen te beschermen. Riva voert van huis uit al een strenge controle en steunt de aanpak.
16/11/2020

Goed verhuurderschap

Riva (verhuurmakelaar Rotterdam) staat voor goed verhuurderschap. Onze medewerkers screenen potentiële huurders altijd grondig zodat woningeigenaren die via ons verhuren betrouwbare huurders hebben. Wij vragen kandidaten om alle relevante documenten zoals het legitimatiebewijs, bewijs van inkomen en werkgeversverklaringen. Soms zijn een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een accountantsverklaring of de personalia van een garantsteller nodig. Een zeer uitgebreide controle dus, om te voorkomen dat er slechte huurders in de huizen trekken.

Vervolgens lichten wij de verhuurder in over de interesse. Als de verhuurder akkoord gaat laten wij een verhuurdersverklaring ondertekenen. Door deze strenge controle voorkomt Riva veel mogelijke ongewenste problemen en situaties zoals wanbetalers of criminele activiteiten. 

Internationale professionals en meer 

Riva richt zich vooral op internationale professionals zoals expats die tijdelijk in Nederland komen werken bij de vele multinationals in de regio. Buitenlandse studenten die via ons huren volgen een opleiding aan de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam maar ook de TU Delft. Bovendien vinden ook steeds meer particulieren via ons een woning in de vrije sector. Deze brede doelgroep zorgt ervoor dat verhuurders via ons al snel hun woonruimte kunnen verhuren. 

Maar Riva zet dus niet zomaar iedereen in elke woning. Onze uitgebreide ervaring waarschuwt ons en als we het niet vertrouwen adviseren wij dan ook om niet te verhuren, ook al scheelt dat misschien inkomsten. Maar zoals gezegd. Riva gaat voor goed verhuurderschap. Dat betekent ook dat wij geen huurders in de door ons beheerde woningen willen die overlast veroorzaken voor buren, omwonenden en anderen in de wijk.   

Huisvestingsvergunning

Als de woning zich in een huisvestingsgebied bevindt wordt er nog meer controle gepleegd. Uiteraard werkt Riva de gebruikelijke procedure af, maar de kandidaat huurder moet zich ook aanmelden bij de gemeente als nieuwe inwoner in de wijk. De gemeente toetst twee zaken: het inkomen en het woonverleden. Als dat allebei voldoet zal de gemeente toestemming geven en kan de huurder in de woning trekken.

De gemeente wil op deze manier probleemgebieden in de stad te beschermen en de leefbaarheid in de wijken te bevorderen. Riva ondersteunt deze aanpak. Hoe meer plekken er in de stad zijn waar het fijn en onbezorgd wonen is, hoe beter het ook is voor onze verhuurders en huurders in de opkomende buurten.

Particuliere woningmarkt

De gemeente Rotterdam gaat nu nog een stap verder om misstanden op de particuliere woningmarkt aan te pakken. In het nieuw actieplan Goed Huren en Verhuren zijn 25 maatregelen opgenomen om particuliere woningen te beschermen. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) : “Er zijn te veel misstanden bij de particuliere verhuur, die accepteer ik niet meer. Het wordt eindelijk tijd dat de gemeente achter deze huurders gaat staan en hen beschermt. We doen alles wat binnen onze macht ligt. Rotterdam moet voor iedereen een aantrekkelijke woonstad zijn, ook voor mensen met een laag en middeninkomen die particulier huren.” 

Het toezicht van de gemeente gaat voor de hele stad gelden, met extra aandacht voor de wijken Oud Mathenesse en de zuidelijke wijken: Carnisse, Oud Charlois, Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis. Veel wijken waar Riva ook steeds meer woningen verhuurt. Riva steunt dus zeker de aanpak van de gemeente zodat deze buurten met veel potentie een mooie vestigingsplaats zullen worden.

Al zal de nieuwe opstelling en de maatregelen van de gemeente wellicht wel wat invloed hebben op onze werkwijze en ons verdienmodel. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat er een huurprijscalculator komt waarmee huurders kunnen berekenen wat de maximale prijs voor hun woning mag zijn. Nieuwe eigenaren van woningen in de genoemde wijken zullen actief worden benaderd door de gemeente met het verzoek alle richtlijnen te volgen en er zullen gemeentelijke verhuurdersvergunning op basis van de APV worden uitgegeven.

Als Riva zullen we (nieuwe) investeerders en woningeigenaren die hun huis via Riva (willen) verhuren uiteraard op de hoogte stellen als deze nieuwe ontwikkelingen definitief worden ingevoerd. 

Op de kaart

Ook Riva wil dat malafide verhuurders worden aangepakt zodat (te) hoge huren, discriminatie, achterstallig onderhoud, onderverhuur, overbewoning, intimidatie en woon- en adresfraude minder plaats zullen vinden.

Toevallig is er vanuit Meld Misdaad Anoniem een nieuwe campagne opgezet om verhuurders juist te waarschuwen voor malafide huurders. Ook goed om even deze informatie tot u te nemen. Zoals gezegd, Riva controleert de documentatie van potentiële huurders al grondig om problemen te voorkomen. 

Zelfs vanuit de opleiding Vastgoed & Makelaardij van Hogeschool Rotterdam is er nu aandacht voor de problematiek. Studenten hebben in samenwerking met Politie Eenheid Rotterdam onderzoek gedaan naar Malafide vastgoedbedrijven en criminele makelaarskantoren in Rotterdam. Met opvallende resultaten. 

Witte lijst

Door onze ervaring als een van de grote verhuurmakelaars in Rotterdam (we doen zo’n 500 huurtransacties per jaar) hebben wij in de afgelopen jaren al veel contacten opgedaan binnen de gemeente, politie en de branche. We hebben onze werkwijze en controle al een paar keer toegelicht bij zulke instituten. Wij gaan er dus ook voor om op de witte lijst met goede verhuurders te komen. 

De eerste ontwikkelingen zijn al merkbaar in Carnisse. Daar zijn momenteel al inspecteurs en ‘eigen huis coaches’ actief. Ook start daar de campagne ‘Weet wat je (ver)huurt’ om huurders en verhuurders te informeren over hun rechten, plichten en verantwoordelijkheden. In 2021 wordt deze campagne in de rest van de stad uitgerold. Met een website vol informatie over goed (ver)huurderschap, waarop mensen de huurprijscalculator kunnen invullen en een aanvullende ‘woningcheck’ doen. 

In de tussentijd kunnen betrokken verhuurders en huurders uiteraard al contact met ons opnemen voor meer informatie over de aanstaande veranderingen.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Woning verhuren