Tijdelijk verhuren. Eindelijk een verandering voor de verhuurder.

Wilt u een woning in Rotterdam tijdelijk verhuren? Dat kan!

Het tijdelijk verhuren van een woning is sinds een wetswijziging die geaccepteerd is door de Tweede Kamer mogelijk. Ook in Rotterdam kunt u nu tijdelijk uw woning verhuren. Onze makelaars helpen u graag verder.
21/05/2016

Tijdelijk verhuren! Eindelijk een verandering voor u als verhuurder

“Eindelijk” heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel ‘Doorstroming huurmarkt 2015’. Veel van de aangenomen wijzigingen gelden voor de coöperaties., maar er zijn ook wijzigingen die voor andere verhuurders van belang zijn. Verhuurders zoals u in Rotterdam, de Nederlandse particulier die misschien net als u zijn of haar woning wilt verhuren aan expats, internationale studenten of particulieren om verschillende redenen.

En waarom “eindelijk”? Omdat met deze wijziging de wet “eindelijk” tijdelijke contracten erkent. Dit is uiteraard voor u als verhuurder een goede zaak en voor ons als verhuurmakelaar ook! Voor veel mensen is dit een extra geruststelling en zullen daardoor eerder hun woning te huur aanbieden. Uiteraard is expatverhuur vaak al tijdelijk vanuit de klantzijde, echter blijft dezelfde wet 'huurrecht woonruimte' van toepassing, ongeacht de doelgroep. 

Maar wat zijn tijdelijke huurcontracten? En aan wie verhuur je dan tijdelijk?

Wij als Riva Rentals kennen in de praktijk eigenlijk alleen tijdelijke contracten. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het verhuren van hetzij gemeubileerde, hetzij gestoffeerde woningen tijdelijk aan expats van multinationals, zoals Shell, Unilever, Petrobras, Exxon Mobile etc. In Rotterdam en ook op Voorne-Putten. Doorgaans zijn er namelijk ook projecten gaande in het Botlek- en Maasvlakte gebied.  Dus  medewerkers die hier tijdelijk naartoe komen op projectbasis van een werkgever, minimaal 1 jaar en max. 2-3 jaar, afhankelijk van hun opdracht.

En daarom zoeken deze expats ook tijdelijke woonruimte, al dan niet gemeubileerd, om vervolgens, als hun project klaar is, weer terug naar land van herkomst te gaan. Of ze gaan naar een andere project elders in de wereld. Uiteraard zijn er ook internationals die in Rotterdam blijven als 'local', want wie wilt nou niet in Rotterdam blijven wonen?! Veel bedrijven investeren steeds meer in vaste Nederlandse contracten, omdat de specialisten hier ook voor de lange termijn gewild zijn. En dan komt deze wetswijziging helemaal goed van pas. 

Maar de wet kende toch al tijdelijk verhuur?

Ja, alleen via de Leegstandswet. Ofwel uw mag uw te koop staande woning ook tijdelijk te huur aanbieden, mits de woning te koop blijft staan en als eigenaar behoudt u het recht om het huurcontract te beëindigen bij verkoop.

Dit is alleen nauwelijks te gebruiken als u wilt verhuren aan expats. Geen enkele expat zit er namelijk op te wachten om gedurende zijn tijdelijke opdracht hier in Nederland nog een keer te moeten verhuizen en op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Wat gaat er dan gewijzigd worden?

Als verhuurder van woonruimte was het erg lastig om een huurcontract te beëindigen. De reden voor opzegging kunnen alleen redenen zijn die in de wet genoemd worden. Maar stemt een huurder niet in met de opzegging, dan is het aan de rechter om te bepalen of het huurcontract al dan niet eindigt. Het wetsvoorstel ''doorstroming huurmarkt 2015'' heeft hier verandering in gebracht. Het wetsvoorstel biedt huurder en verhuurder de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te sluiten dat na afloop van de afgesproken huurperiode automatisch eindigt. Er hoeft niet meer te worden opgezegd en de verhuurder heeft dus geen opzeggingsgrond nodig.

Voor zelfstandige woonruimte, huizen en appartementen, bepaalt het wetsvoorstel dat eenmalig een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar mag worden gesloten. (Voor onzelfstandige woonruimte, waaronder kamers, mag eenmalig een tijdelijke huurperiode van maximaal vijf jaar worden afgesproken.)

Maar let op: Als je als verhuurder wil dat het huurcontract eindigt na afloop van de afgesproken bepaalde tijd, dan moet je wel de huurder daarover vóór afloop van die bepaalde tijd informeren. Deze kennisgeving moet niet eerder dan drie maanden en niet later dan één maand voor het eindigen van het huurcontract aan de huurder worden toegezonden. Anders wordt het automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd en geniet de huurder alsnog volledige huurbescherming.

Maar één tijdelijke huurovereenkomst mogelijk

Ook kan er maar 1 tijdelijk huurcontract worden afgesloten. Ieder contract dat daarop volgt, is automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Dit is ook zo wanneer door partijen iets anders wordt afgesproken. Of 2 twee opeenvolgende huurcontracten voor bepaalde tijd van één jaar is ook niet mogelijk. Het tweede contract zal altijd worden gezien als een contract voor onbepaalde tijd.

Gelet wel: voor alle huurcontracten die voor deze datum zijn gesloten, blijft de huidige wetgeving gelden. Als verhuurmakelaar houden wij u op de hoogte van de laaste ontwikkelingen en regelgeving omtrent het verhuren en beheren van uw woning.

“Bron Fortadvocaten en Rijksoverheid.”

 

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Verhuur uw woning