Wat betekent de nieuwe Verordening toegang woningmarkt voor investeerders

Riva blijft adviseren woningen te kopen voor verhuur

Rotterdam is populair. Populair bij expats en studenten. Dat heeft ertoe geleid dat veel investeerders woningen op zijn gaan kopen om te verhuren. De gemeente heeft nu besloten buy-to-let te ontmoedigen door een vergunning voor kamerbewoning in te voeren. Het is echter nog steeds rendabel om een woning aan te kopen om deze vervolgens geschikt te maken voor verhuur. Riva blijft dat gehele proces begeleiden.
21/06/2021

Minder vergunningen voor kamerverhuur!

Riva verhuurt vooral woningen in Rotterdam aan expats en internationale studenten. Deze specifieke doelgroep woont vaak tijdelijk in de stad en wil graag samen met andere studenten of collega's wonen. Riva heeft als makelaar al veel beleggers begeleid bij de aankoop van woningen om deze vervolgens te verhuren. Na de aankoop adviseren onze specialisten bovendien over mogelijke verbouwingen als dat nodig is. Riva heeft zich zo ontwikkeld  tot een ervaren partner voor een groeiend aantal beleggers die in de stad investeren om zo velen aan moderne en fijne huisvesting te helpen.

Echter de situatie in de stad is enigszins veranderd. Enkele jaren geleden was er veel leegstand in wijken als Delfshaven, Noord Middelland en Charlois en de Millinxbuurt op Zuid. Daar konden tegen aantrekkelijke prijzen huizen worden gekocht om die vervolgens op te knappen en geschikt te maken voor verhuur aan internationale studenten en exats. Maar tegenwoordig willen jonge gezinnen ook graag in Rotterdam blijven of komen wonen en het komt nu regelmatig voor dat dat deze geinteresseerden tegen elkaar opbieden. Vaak kan de investeerder dan uiteindelijk net wat meer bieden. 

Het resultaat is dat jonge starters buiten de stad gaan zoeken en de toename van studentehuizen heeft op sommige plekken inderdaad wat overlast veroorzaakt zoals in Kralingen. Maar veel wijken hebben juist kunnen profiteren van de komst van hoogopgeleide expats en internationale studenten. Toch heeft de gemeente besloten de regelgeving aan te passen. In opmaat naar de stemming heeft Riva Rentals & Makelaars nog wel een brief ingestuurd om onze mening en bezwaren duidelijk te maken.

'Ook daar knapt de stad van op'

Wij vertegenwoordigen veel investeerders en daarom hebben wij in de brief hun situatie toegelicht: ''Wij hebben verhuurders en investeerders die panden aangekocht hebben rekening houdende met de verhuur aan 3 personen. Zij hebben geïnvesteerd in panden en de daarbij behorende verbouwingen (want dat mag ook gezegd worden, wij zien zoveel woningen voorbijkomen die zich in zeer slechte staat bevonden en nu zo prachtig verbouwd zijn, ook daar knapt de stad van op), maar nu opeens met het probleem zitten dat ze deze investering als sneeuw voor de zon zien verdwijnen aangezien ze deze woningen binnen een maand moeten verhuren om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling en het daarna ‘maar uit moeten zoeken’. Als klap op de vuurpijl moeten aanvragers ook nog eens €500,-(!!) betalen waardoor ze nog meer benadeeld worden, absurd!'' 

Meer nulquotum-gebieden

Helaas heeft dat niet mogen baten en is met een overgrote meerderheid de voorgestelde Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021 aangenomen door de gemeenteraad. Onderdeel van deze nieuwe maatregelen is dat er geen nieuwe vergunningen af worden gegeven voor kamerverhuur in Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en Oud Mathenesse. Eerder waren andere wijken, zoals Oost- en West-Kralingen, al aangewezen als Nulquotum-gebied waar geen vergunningen meer afgegeven zouden worden.  

In de rest van Rotterdam zal een verordening gaan gelden dat wanneer een woning wordt bewoond door meer dan 2 personen die niet met elkaar een duurzaam gemeenschappelijk huishouden voeren daar geen vergunning voor wordt afgegeven. De eisen zijn: 

- Alle bewoners zijn student
- In de woning is tenminste gemiddeld 18 m2 gebruiksoppervlak per persoon aanwezig
- Er is niet binnen 50 meter afstand van de woning waarvoor een vergunning wordt aangevraagd, reeds een vergunning voor kamerbewoning verleend
- De omzetting van deze woning naar kamerbewoning heeft naar verwachting van het college geen negatief effect op het woonmilieu en de leefbaarheid in de buurt

 

Deze aanpassingen maken deel uit van het actieprogramma Goed Huren en Verhuren, dat goed verhuurderschap aanmoedigt. De maatregel moet prijsopdrijving en overlast door overbewoning voorkomen. 

Gaan voor rendement en future value

Dat vergt enige aanpassing vanuit Riva omdat wij vooral in de genoemde wijken veel ruime woningen met drie slaapkamers verhuren. Deze wijken zijn immers geliefd bij expats en (internationale) studenten. Als makelaar adviseren wij beleggers en investeerders juist in deze gebieden appartementen kopen om te verhuren. Daar kan het meeste rendement worden verkregen en dat zal zo blijven. Investeren in woningen levert meer opbrengst op als geld op de bank zetten tegen weinig tot geen rente. 

Duurzaam verhuurderschap

Het is nog steeds rendabel om gedateerde woningen te verbouwen. Op duurzame wijze zoals de banken en de lokale overheden terecht verlangen realiseren wij prachtige projecten. Zo is Riva een voorbeeld van goede en waardevolle bedrijfsvoering en onderscheiden wij ons van louche verhuurmakelaars. Riva creëert mooie woonruimtes en dat willen we graag blijven doen. Woningen waar expats en studenten gaar willen wonen. Precies de groepen die Rotterdam graag ontvangt. 

Riva is zeer ervaren in het transformeren van verouderde woningen. In opdracht van investeerders zijn wij verantwoordelijk voor verbouwingen door vakmannen. Op die manier wordt snel meerwaarde gecreëerd. Er wordt een ideale indeling gemaakt voor een maximaal te verhuren oppervlak en de woning wordt duurzaam (minimaal energielabel B) en luxueus opgeleverd. Daarnaast zorgen we dat er extra huurpunten kunnen worden gescoord. Het aantal punten wordt bepaald door de oppervlakte van de woning (met een dakkapel kan bijvoorbeeld extra ruimte worden gevormd), het aantal verwarmde ruimtes en de afwerking van keuken of badkamer, bijvoorbeeld met volledige betegeling van de muren en een lang aanrecht.

Er komt nog wel een overgangsregeling. Woningeigenaren kunnen nog tot september 2022 een aanvraag te doen om een vergunning voor kamerbewoning te krijgen voor de huidige situatie. 

Investering voor de lange termijn

Door de nieuwe maatregelen is de maandelijkse huuropbrengst wellicht minder hoog omdat er maar twee huurders zijn in plaats van drie maar dan nog is het bezit van het appartement een goede investering voor de lange termijn. De huisprijzen in Rotterdam blijven maar omhoog gaan. Iets minder huur weegt niet op tegen waardestijging.

Wie toch wil gaan verkopen kan via Riva Makelaars de woning of de meerdere huizen aanbieden. Riva heeft een groot netwerk van investeerders en beleggers die nog steeds aankopen, ook in verhuurde staat

 

Coverfoto: Wesley Nixon

 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren