Verlenging tijdelijke huurcontracten voorlopig mogelijk

Aanpassing van wetgeving vanwege de coronacrisis

Riva vertegenwoordigt de belangen van verhuurders en huurders in Rotterdam. De coronacrisis levert voor iedereen onzekerheid op. Want hoe zit het met tijdelijke huurovereenkomsten? Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat tijdelijke huurcontracten tijdelijk verlengd mogen worden.
22/04/2020

Bepaalde tijd contracten

Riva Rentals en Makelaars werkt als verhuurmakelaar in Rotterdam vooral met tijdelijke contracten. Onze huurders bestaan voor het overgrote deel uit expats en buitenlandse studenten. Vaak komen zij maar voor een bepaalde tijd in Rotterdam werken en studeren. Er is er dus geen behoefte aan een contract voor een onbepaalde tijd. Onze huurders verblijven gemiddeld hooguit een tot drie jaar in Nederland. Daarna keren ze terug naar het land van herkomst of ze vertrekken naar een ander project of een andere opleiding elders op de wereld. Onze huurders hebben dus behoefte aan tijdelijke huisvesting voor het geplande volledige verblijf in Rotterdam.

De eigenaren die via ons hun woning aan de internationale clientèle verhuren vinden de tijdelijke overeenkomsten ook vaak fijn. Zij zijn verzekerd van een maandelijks rendement maar kunnen er nog redelijk makkelijk voor kiezen om een contract te laten ontbinden. Het kan voorkomen dat een verhuurder de woning wilt verkopen of misschien wil de eigenaar er weer zelf in gaan wonen. Bij een contract voor onbepaalde tijd is dat lastiger. Bij een bepaalde tijd overeenkomst heeft de verhuurder dus wel de opzegging in eigen hand. Wel is er dan de informatieplicht voor de afloop van de huurperiode. De huurder kan de huurperiode vanaf dag één met inachtneming van een kalendermaand de huurperiode opzeggen.

De door ons opgestelde contracten bieden de huurder en verhuurder de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te sluiten dat na afloop van de afgesproken huurperiode automatisch eindigt. Er hoeft niet meer te worden opgezegd en de verhuurder heeft dus geen opzeggingsgrond nodig.

Huurperiode appartementen

Voor zelfstandige woonruimte, huizen en appartementen, bepaalt de wet dat eenmalig een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar mag worden gesloten. Voor onzelfstandige woonruimte, waaronder kamers, mag eenmalig een tijdelijke huurperiode van maximaal vijf jaar worden afgesproken.

Verhuurders die willen dat het huurcontract eindigt na afloop van de afgesproken bepaalde tijd moeten de huurder daarover vóór afloop van die bepaalde tijd informeren. Deze kennisgeving moet niet eerder dan drie maanden en niet later dan één maand voor het eindigen van het huurcontract aan de huurder worden toegezonden. Anders wordt het automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd en geniet de huurder alsnog volledige huurbescherming.

Corona 

Maar toen was daar ineens corona! Wat gebeurt er met de tijdelijke huurcontracten die aflopen tijdens deze crisis. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat tijdelijke huurcontracten tijdelijk verlengd mogen worden. Huurders krijgen daardoor de mogelijkheid om een tijdelijke verlenging aan te vragen bij de verhuurder.

De verhuurder zal de tijdelijke verlenging verlenen tenzij deze al voor 1 april afspraken had om bijvoorbeeld de woning te verkopen, te slopen of te renoveren of als de verhuurder zelf in het huis wil gaan wonen of als de huurder zich niet als goed huurder gedraagt.

Op dit moment is het volgens de wet niet mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen voor een korte periode, het is enkel mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen tot een contract voor onbepaalde tijd. Maar niet alle verhuurders kunnen of willen hun pand voor onbepaalde tijd verhuren, daarom kan de huidige wet de reden zijn om het contract op te zeggen.

Maar voor een huurder is het nu moeilijk om een andere woning te zoeken. Net als dat het voor de verhuurder een lastige tijd is om een nieuwe huurder te vinden. De spoedwet biedt de huurder en de verhuurder de mogelijkheid om het huurcontract tijdelijk te verlengen. De spoedwet maakt het dus mogelijk dat een tijdelijk contract dat afloopt in de corona crisis tijdelijk wordt verlengd, zonder dat huurrechten ontstaan voor de huurder.

Deze aanpassing kan een oplossing zijn voor schrijnende gevallen. Huishoudens die door corona worden geraakt hebben niet altijd dezelfde mogelijkheden om op zoek te gaan naar alternatieve huisvesting als voor de corona maatregelen. Voor verhuurders kan het juist goed uitkomen om betrouwbare huurders langer aan te houden!

De wet geldt voor huurcontracten die eindigen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020. Huurcontracten kunnen eenmalig verlengd worden met maximaal drie maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. Indien de coronacrisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.  

Verantwoordelijk minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt over de aanpassing: “Het is belangrijk dat in deze periode geen mensen op straat komen te staan. Dit is een oplossing voor huurders met een tijdelijk huurcontract dat binnenkort afloopt, juist nu het lastig is om snel andere woonruimte te zoeken.” 

Adviserende en bemiddelende rol

Riva is blij met de aanpassing. Wij hebben de afgelopen periode al vaak bemiddeld tussen de huurder en verhuurders. We mogen gelukkig concluderen dat iedereen zich bereidwillig opstelt. Soms is besloten de huurprijs tijdelijk te verlagen of is er overeengekomen dat de huur later betaalt mag worden. Sommige internationale huurders zouden juist deze periode terug gaan naar huis maar zijn nu gedwongen hier te blijven. Deze onzekere periode vraagt om aanpassinsgvermogen van iedereen. Riva denkt uiteraard mee en kan over elke situatie raad geven. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.    

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

meer info over wetgeving