Verhuren in de vrije sector verandert

Riva informeert de honderden aangesloten woningverhuurders

De bij Riva aangesloten woningverhuurders opereren in de vrije-sectorhuur. Er zijn aanpassingen aangekondigd die van belang zijn voor onze opdrachtgevers.
18/05/2020

Nieuwe maatregelen

Riva behartigt als verhuurmakelaar de belangen van vele (particuliere) woningverhuurders. Deze eigenaren bieden de woning(en) aan in de vrije-sectorhuur (met een zogenaamd geliberaliseerd huurcontract boven €737). Het kabinet heeft (mede door de coronacrisis) aanpassingen aangekondigd op de huurwoningmarkt. Zo komt er een maximum op de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om een opkoopbescherming in een buurt in te voeren om te voorkomen dat beleggers betaalbare koopwoningen opkopen. 

Deze aanpassingen hebben veel impact voor de bij ons aangesloten eigenaren en daarom geven wij een overzicht van de aanstaande veranderingen. Het kabinet neemt de maatregelen bij monde van minster Ollongren: ''Om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.''

Maximale huurprijsstijging

In de vrije sector geldt nog geen maximering van de jaarlijkse huurprijsstijging, waardoor huurders gedurende het contract geconfronteerd kunnen worden met hoge huurprijsverhogingen. Daarom wordt in de vrije huursector een maximering ingesteld op inflatie + 2,5%. Het komt er op neer dat verhuurders in de vrije sector de huur jaarlijks niet verder mogen laten stijgen dan 2,5 procent, plus inflatie. Daarmee worden huurders in het vrije huur segment net zo behandeld als bewoners van een sociale huurwoning. 

Renovatie en verduurzaming zullen buiten deze maximering van de huurprijsverhoging vallen. Het is van belang dat de verduurzaming van de gebouwde omgeving nu doorgang kan vinden met het oog op het Klimaatakkoord en de werkgelegenheid.

Na drie jaar zal de maximering geëvalueerd worden en worden bezien of de maatregel verlengd moet worden.

Verlenging huurcontract

Daarnaast wordt het mogelijk om een tijdelijk huurcontract met een of twee jaar te verlengen. Nu moet een tijdelijk contract altijd worden gevolgd door een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Gedacht kan worden aan een verlenging met één jaar of twee jaar tot een maximum periode van in totaal drie jaar. Dit biedt zowel voor de verhuurder als de huurder voordelen. Zo krijgen verhuurders meer mogelijkheden om maatwerk aan te bieden en kunnen huurders mogelijk langer in de woning blijven zitten, bijvoorbeeld als hun nieuwe woning later beschikbaar komt dan verwacht. Tevens wordt bezien of het mogelijk is om een minimumtermijn af te spreken waarin ook de huurder het contract niet kan opzeggen om zo de verhuurder zekerheid te bieden!

Meer transparantie

Het ministerie wil in overleg met de sector de huurders beter informeren over hoe hun huurprijs tot stand komt.

Opkoopbescherming 

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren voor betaalbare koopwoningen. Als reden voor deze maatregel wordt in de brief van minister Ollongren (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gesteld dat: ''De afgelopen jaren zijn op gewilde locaties steeds meer koopwoningen opgekocht door beleggers. Betaalbare koopwoningen die geschikt zijn voor starters en mensen met een middeninkomen op de woningmarkt worden hierdoor steeds schaarser. Daarnaast legt de opkoop van woningen voor de verhuur in sommige wijken extra druk op de leefbaarheid.

Ik wil gemeenten de mogelijkheid geven om voor de buurten waar dat echt nodig is een opkoopbescherming in te voeren. Hierdoor wordt ongewenste opkoop van schaarse goedkope en middeldure koopwoningen om deze vervolgens duur te verhuren tegen gegaan. Wanneer de opkoopbescherming wordt ingevoerd kunnen aangekochte koopwoningen niet zomaar meer worden verhuurd.''

Bonafide verhuurders

''Wenselijke vormen van koop voor de verhuur moeten echter wel mogelijk blijven. Een gemeente zal daarom in de buurten waar de opkoopbescherming geldt aan bonafide verhuurders vergunningen blijven afgeven voor gewenste vormen van verhuur. Daarbij kan gedacht worden aan woningen die verhuurd worden aan familieleden, woningen die onderdeel zijn van een winkel-, kantoor- of
bedrijfspand of zittende kopers die verhuizen naar een andere woning en hun eerste woning willen verhuren. Ik vind het belangrijk dat deze woningen vervolgens op een nette manier verhuurd moeten worden. Daarom kunnen via de opkoopbescherming eisen gesteld worden aan deze vergunning ten aanzien van goed verhuurderschap.''

Het is nog onbekend of de gemeente Rotterdam de opkoopbescherming in gaat voeren.  

Standpunt Riva

Riva is content dat er nu maatregelen ingevoerd zullen worden die de komende periode duidelijkheid bieden. De eigenaren weten door de gestandaardiseerde huurverhoging waar ze aan toe zijn en kunnen beter hun toekomstige verdiensten calculeren. Ook huurders in de vrije sector weten zo wat hen de komende tijd te wachten staat en kunnen niet geconfronteerd worden met onverwachte excessieve huurverhogingen.

De mogelijkheid om een huurcontract te verlengen is ook een gewenste maatregel. Wij zullen bij nieuwe overeenkomsten dan ook een contract met onbepaalde tijd adviseren en voorleggen. Bij zo'n onbepaalde tijd contract hanteren we dan een minimale huurperiode van 1 jaar. Bij tijdelijke contracten is dat niet mogelijk. Een minimale periode van 1 jaar is voor de verhuurder wenselijk, aangezien men dan in ieder geval een geheel jaar verzekerd is van huurpenningen zonder wisselingen. Zo wordt verloop beperkt.

Wij benadrukken dat de maatregelen van tijdelijk aard zijn. Onze ervaren medewerkers houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen altijd naar de actuele omstandigheden handelen. Onze makelaars zijn gewend aan een veranderende markt. Neem contact bij vragen over de huidige omstandigheden, het overdragen van beheer en verhuurzaken.

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

meer advies over wetgeving