Gemeente Rotterdam erkent belang particuliere verhuurders

Riva regelt verhuur en beheer namens woningeigenaren

De Rotterdamse woningmarkt is in ontwikkeling. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat particuliere verhuurders een belangrijke rol vervullen. Riva vertegenwoordigt een groeiend aantal woningeigenaren.
22/09/2020

Belangrijke rol in de stad

Particuliere verhuurders voorzien in huurwoningen voor steeds meer mensen die flexibel willen wonen in Rotterdam. Riva verhuurt en beheert namens een groeiend aantal woningverhuurders. Hoewel particuliere verhuurders vaak als veroorzakers van de snel stijgende woningprijzen en de schaarste aan betaalbare woningen worden gezien is dat beeld onterecht. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van de gemeente Rotterdam in de eerste helft van 2020. Het genuanceerde beeld toont aan dat er bijna net zoveel woningen door beleggers worden gekocht van eigenaren-bewoners als verkocht aan eigenaren-bewoners.

Wethouder Bas Kurvers (wonen en bouwen): ''Particuliere verhuurders hebben een belangrijke rol in de stad. Zij voorzien in huurwoningen voor steeds meer mensen die flexibel willen wonen. Ook daarom vind ik het niet logisch om de particuliere verhuur volledig aan banden te leggen. Ik grijp echt alleen in waar nodig.''

Wethouder Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving)

Wethouder Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving)

  

Zelfbewoningsplicht

Het totale tekort aan woningen blijkt de belangrijkste oorzaak van de snelle prijsstijgingen, zo wijst recent gemeentelijk onderzoek uit naar de situatie van koopstarters op de Rotterdamse woningmarkt. De gemeente voert daarom enkele maatregelen in, waaronder een zelfbewoningsplicht. In de vorm van een verhuurverbod, doorverkoopverbod en/of speculatieverbod. Dit geldt voor woningen die op gemeentelijke grond staan, zoals in Parkhaven, en voor gemeentelijk vastgoed dat getransformeerd wordt in woningen, zoals kluswoningen of woningen voor coöperatieve woonvormen. De zelfbewoningsplicht gaat per direct in voor nieuwbouwprojecten waar nog onderhandelingsruimte is.

In Rotterdam nog genoeg beleggingspanden

De zelfbewoningsplicht is wel al volledig ingevoerd in Amsterdam, Utrecht en andere steden. Kopers worden daar verplicht in hun aangeschafte huis te wonen. Verhuur wordt hiermee onmogelijk en dat maakt koopwoningen ongeschikt als beleggingsobject. De maatregel moet prijsopdrijving tegengaan en starters of mensen met een kleine beurs helpen in die bewuste steden. Zolang de regel nog niet volledig is ingevoerd in Rotterdam nodigt Riva beleggers, investeerders en speculanten uit om in Rotterdam langs te komen om mogelijkheden te bespreken. Voorlopig zijn er hier nog de meeste mogelijkheden om beleggingspanden te kopen en zo een flink rendement te vergaren met de verhuur van appartementen. Als professionele makelaar in Rotterdam kunnen wij belangstellenden wegwijs maken in de stad en op mogelijkheden attenderen. 

Startersleningen

Om starters in Rotterdam makkelijker een betaalbare woning te laten kopen en om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren komen er wel startersleningen voor het kopen van nieuwbouwwoningen. Door de snel stijgende prijzen van woningen wordt het steeds moeilijker voor starters om een woning te kopen. De gemeenteraad heeft via de motie ‘Klaar voor een eerlijke start’ van Nida, 50+ en PvdA en verschillende raadsbrede moties van onder meer Leefbaar Rotterdam over de zelfbewoningsplicht aandacht gevraagd voor de positie van starters op de woningmarkt.

Wethouder Bas Kurvers: ''Rotterdam is een stad met veel jonge inwoners. Dat maakt een starterslening voor woningzoekenden belangrijk. De financiële ondersteuning kan voor hen een mooie plus zijn op het bedrag dat ze eventueel zelf hebben gespaard om een woning te kopen. Of het is een laatste zetje voor mensen die vanuit een corporatie-huurwoning willen doorstromen naar een koopwoning. Daarmee komen betaalbare huurwoningen van woningcorporaties weer eerder beschikbaar voor nieuwe huurders. Daarnaast zal de starterslening ook een boost geven aan ontwikkelaars om nieuwe woningen te blijven bouwen, omdat meer mensen hierdoor een huis kunnen kopen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.''

 

In Rotterdam nog genoeg beleggingspanden

In Rotterdam zijn nog genoeg beleggingspanden

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

verhuur ook uw woning