Maatregelen tegen woningbeleggers werken averechts

Vastgoed Belang heeft een studie uitgevoerd

Er zijn in Nederland meer dan 300.000 woningbeleggers. Riva beheert in Rotterdam veel woningen van particuliere vastgoedinvesteerders. Voorgenomen maatregelen tegen de exploitatie van particuliere huurwoningen zal juist tot krimp leiden.
23/03/2022

Juiste weergave van rendement

Riva staat veel woningenverhuurders in Rotterdam bij. Via ons verhuren ze hun huizen aan expats en internationale studenten. Wij doen dat voor een groeiend aantal woningbeleggers. De afgelopen jaren zijn veel particulieren woningen aan gaan kopen om te verhuren en Riva begeleidt ze daar graag in. Door onze ervaring en kennis van de stad hebben wij veel investeerders kunnen helpen aan woningen die goed te verhuren zijn. Een van de redenen waarom particulieren woningen aankopen voor de verhuur is voor pensioensparing. Met buy-to-let zorgen ze voor een inkomen om in hun (toekomstige) levensonderhoud te voorzien.

Vastgoed Belang is een vereniging die zulke particuliere verhuurders van woningen, winkels, kantoren en overig vastgoed vertegenwoordigt. Er zijn 5.000 leden en zij streven naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen in vastgoed, tegen een rendement dat in evenwicht is met het aan beleggen verbonden risico. De vereniging heeft nu een studie uitgevoerd die inzicht biedt in de verdiensten van particuliere woningbeleggers én de belastingen die daarover worden betaald.

Dat is gedaan omdat vastgoedbeleggers de afgelopen periode ook als oorzaak worden genoemd voor de verhitte woningmarkt. De directe aanleiding zijn uitspraken zoals: “Particuliere verhuurders betalen geen belasting” of “Particuliere beleggers zitten er zelf warmpjes bij terwijl ze hun huurders letterlijk en figuurlijk in de kou laten zitten” en “De exploitatie van particuliere verhuurders laat voldoende ruimte om ze te verplichten om onrendabele verduurzamingsinvesteringen te doen”  

vastgoed belang studie

In het coalitieakkoord zijn tal van voornemens geformuleerd, die particuliere (woning)verhuurders rechtstreeks raken. Dit betreft met name de afschaffing per 1 januari 2023 van de zogeheten leegwaarderatio in het kader van de vermogensrendementsheffing en het vanaf 2025 onder de vermogensrendementsheffing brengen van het rendement dat vastgoedbeleggers uit hoofde van de waardeontwikkeling van hun vastgoed maken.

Verder is er het voornemen dat vanaf een nog vast te stellen moment alleen nog woningen met een zeker minimaal energielabel mogen worden verhuurd, wat voor verhuurders feitelijk een verhuurverbod en een investeringsplicht betekent. En tenslotte, maar niet in de laatste plaats, is hier ook te denken aan het kabinetsvoornemen om tot ‘een vorm’ van regulering van de middenhuur-sector te komen, met als gevolg dat verhuurders rekening moeten houden met een meer of minder vergaande aftopping van huren. 

Krimp van de huurmarkt

Deze maatregelen; regulering van de middenhuur, verzwaring van de belastingdruk én de wettelijke plicht tot verduurzaming van huurwoningen zijn intens. De studie laat zien dat er eigenlijk geen ruimte is voor verdere aftopping van het netto exploitatieresultaat. 
Als al deze beleidsvoornemens ingevoerd worden zullen woningbeleggers niet langer financiële verantwoordelijkheid kunnen dragen voor zichzelf en voor de mensen met wie zij een leefgemeenschap vormen. Het voorgenomen beleid drijft beleggers er toe hun huurwoningen aan de eigenaar-bewoners markt af te stoten. Dit heeft krimp, in plaats van groei, van de huurmarkt tot gevolg. Het huuraanbod voor woningzoekenden neemt af, en de huren zullen nóg harder stijgen. 

Contact met Riva over de mogelijkheden

Ondanks deze uitdagingen kan beleggen in woningen nog steeds rendement opleveren. Riva kan vrijblijvend advies geven over de mogelijkheden. Neem contact op om de vooruitzichten te bespreken.
 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam