Huurprijzen vrije sector gestegen in Rotterdam

De stijging is 7,4 procent volgens Pararius

De vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen is in het eerste kwartaal van 2022 met gemiddeld 6,7 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In Rotterdam was de procentuele prijsstijging 7,4 procent.
21/04/2022

Huur € 17,10 per vierkante meter per maand

Riva biedt vooral huurwoningen aan in de vrije sector. Wij doen dit namens een groeiend aantal woningeigenaren, investeerders en projectontwikkelaars die hun huizen via ons verhuren aan expats, (internationale) studenten en particuliere Rotterdammers. Het woningaanbod wordt natuurlijk gepresenteerd op onze eigen website, Funda en Pararius.

Pararius is het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland en is zestalig. Daarom is het voor de meer dan 350.000 internationale kenniswerkers die werkzaam zijn in Nederland ook het grootste expatverhuurplatform van Nederland. Het platform kan daardoor ook accuraat trends analyseren. 

Uit de Pararius huurmonitor Q1 2022 blijkt dat de vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen in het eerste kwartaal van 2022 met gemiddeld 6,7 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden 5,4 procent meer voor een kale huurwoning, 9,1 procent meer voor een gestoffeerde huurwoning en 6,1 procent meer voor een gemeubileerde huurwoning. 

De Rotterdamse huurmarkt

Rotterdam kent gemiddeld genomen dezelfde huurprijs per vierkante meter in het eerste kwartaal van 2022 als in 2021. Nieuwe huurders betaalden € 17,10 per vierkante meter per maand. In Rotterdam was de procentuele prijsstijging 7,4 procent. 

In drie Rotterdamse wijken was de procentuele stijging hoger dan 10 procent, namelijk in Charlois (+10,7%), Feijenoord (+11,6%) en Prins Alexander (+16,1%).

In Rotterdam Centrum (+8,8%), Noord (+3%) en Kralingen-Crooswijk (+6%) ligt de vierkantemeterprijs boven het landelijk gemiddelde. Nieuwe huurders betaalden in het eerste kwartaal van 2022 respectievelijk € 19,15, € 17,53 en € 18,59 per vierkante meter per maand.

De meeste huurwoningen die in het eerste kwartaal in Rotterdam op Pararius werden afgemeld, werden gestoffeerd aangeboden (48%). 15 procent van alle vrije sector huurwoningen in Rotterdam werd kaal aangeboden, de rest gemeubileerd.

Slechts 7 procent van woningvoorrad is vrije huursector

Hoewel de prijzen in de vrije sector blijven stijgen geeft Jasper de Groot, directeur van Pararius, aan dat de ontwikkelingen in de gaten gehouden moeten worden. Omdat de overheid nieuwe maatregelen instelt om de oververhitte woningmarkt aan te pakken. Maar deze aanpak richt zich volgens hem te veel op het behoud van de sociale huursector, wat ten koste gaat van de vrije sector. Deze sector blijft veel te klein en symptoombestrijdende maatregelen weerhouden beleggers ervan om in deze sector te investeren. 

De Groot: “Nederland is nu al wereldkampioen op het gebied van het aanbieden van sociale huurwoningen aan haar bevolking. Geen enkel Europees land telt procentueel gezien zoveel sociale huurwoningen als Nederland. Ruim 33 procent van de totale Nederlandse woningvoorraad is een sociale huurwoning, tegenover slechts 7 procent vrije sector.”

De maatregelen van het nieuwe Kabinet pakken de problemen op de woningmarkt volgens De Groot niet bij de kern aan. Hij doelt hiermee onder andere op het besluit van minister Kajsa Ollongren voor een WOZ-cap, die in mei in moet gaan. Van het totale puntenaantal dat via het woningwaarderingsstelsel aan een woning wordt toegekend om een huurprijs te bepalen, mag voortaan maximaal 33 procent bepaald worden door de WOZ-waarde van de woning. Deze maatregel geldt voor woningen vanaf 141 punten; een huurwoning valt volgens het woningwaarderingsstelsel in de vrije huursector vanaf 145 punten. 

De Groot: “Doel van de maatregel is om voldoende betaalbare (sociale) huurwoningen te behouden in gebieden met hoge WOZ-waardes. De hoge WOZ-waardes in deze gebieden zouden er namelijk toe leiden dat sociale huurwoningen sneller zouden opschuiven naar het geliberaliseerde segment. Deze maatregel is naar mijn mening vooral symboolpolitiek die slechts een gering aantal huurders helpt, maar met name het risico van verliesgevende exploitatie voor individuele verhuurders vergroot. Bovendien zullen veel verhuurders eieren voor hun geld kiezen en hun woning bij het vrijkomen van een huurder verkopen. Zij zullen verkoop verkiezen boven het onrendabel verhuren van een sociale huurwoning.”  

Via deze maatregel zouden 15.000 bestaande huurwoningen terug kunnen vallen in de sociale huursector of in de koopsector. Hierdoor wordt het reeds zeer geringe aantal vrije sector huurwoningen in Nederland nog verder verkleind en zullen de huurprijzen alleen maar harder stijgen. De Groot: “De verhouding van de woningvoorraad is zeer scheef. Nog meer woningen uit de vrije sector maakt het gat tussen de vrije en de sociale sector alleen maar groter met prijsverhogingen tot gevolg.” Verwacht wordt dat koopwoningen dit jaar met zo’n 17 procent in prijs zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar.

 De Groot: “Veel mensen die nu op zoek zijn naar een woning, zijn zeer beperkt in hun mogelijkheden. Een koopwoning kopen is lastig, men verdient te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en wendt zich derhalve noodgedwongen tot een veel te kleine vrije sector huurmarkt. Kortom: de woningmarkt zit op slot.” Bovendien hebben beleggers hebben vrees om in deze huidige situatie in zee te gaan met ontwikkelaars.'De Groot: ''Omdat ze bang zijn dat ontwikkelaars in de toekomst niet kunnen leveren waartegen zij nu offreren. Dit vertraagt de bouwproductie.”

Riva kan adviseren 

De verhuurmarkt blijft dus constant in beweging. Onze verhuurmakelaars zijn echte vastgoedspecialisten en kunnen advies geven over de huidige situatie en de vooruitzichten. Neem contact op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.

 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren